blog | werkgroep caraïbische letteren

Debuutbundel Devanand Sewradj

Paramaribo – Abhilasha is de eerste gedichtenbundel van schrijver en dichter Devanand Sewradj. De stichting voor Vrienden van de Literatuur in Suriname (Sahaitya Mitra Sanstha) zal het boek woensdagavond feestelijk presenteren in Mata Gauri.

Sewradj schrijft zowel in het Sarnami als Hindi. Zijn werken verschenen eerder in verschillende tijdschriften, kranten en in de bundel Ek Bag ke Phul. In Abhilasha zijn 44 van zijn gedichten zowel in het Devnagri als in het Romaanse schrift opgenomen. Opmerkelijk is dat geen van de gedichten een titel hebben. De onderwerpen, thema’s en betekenis zijn veelomvattend en de schrijver laat de invulling van de titel over aan de lezer.

Aan het boek heeft Sewradj ruim drie maanden gewerkt. De inspiratie voor zijn gedachtegoed put hij uit het dagelijkse leven en de omstandigheden. Een idee voor een volgend project heeft hij al klaar. Als tekstschrijver wil Sewradj graag zijn liederen bundelen waarin het verhaal vanaf de immigratie tot het moderne leven van vandaag is verwerkt.

Devanand Sewraj is geboren op 13 mei 1944 en komt uit een landbouwersgezin. Als de oudste van veertien kinderen moest hij vroeg meehelpen in het gezin. Toen hij negen jaar oud was, bezocht hij de school. Lang bleef hij er niet, omdat de verantwoordelijkheid van de familie groot was en hij met veel taken moest helpen. Toen hij wat ouder werd, volgde hij technische opleidingen en trad in dienst van de overheid. Met het Hindi kwam Sewradj op een bijzondere manier in aanraking. Tijdens een spel met vrienden, raakte een door hem weggeslagen bal de maulvi (moslimvoorganger) Mohamed Husein. Als straf moesten hij en zijn metgezellen op Hindiles. Zo werd Husein zijn eerste Hindiguru en legde de basis voor Sewradj’s verdere studie in die taal, die hij afrondde tot het niveau van Parichay op het Indiaas Cultureel Centrum.

Sewradj: “Studie is belangrijk om je kennis te verrijken. Het is moeilijk te zeggen waarom en hoe een gedicht wordt geschreven. De aanzet komt meestal regelrecht uit het leven. Wanneer de landbouwer na arbeid in weer en wind, zijn wuivende rijstvelden ziet en zich verheugt op een goede oogst, uit dat gevoel zich in poëzie. Zo ook met mijn gedichten en liederen.”

[uit de Ware Tijd, 27/06/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter