blog | werkgroep caraïbische letteren

Debat: Te koop of ten strijde?

Wat doe je als je als kunstenaar met een aanbod van een regime dat niet alle mensenrechten respecteert? Is het kiezen tussen óf mensenrechten óf geld, of zijn er mogelijkheden allebei recht te doen? Een avond met onder meer fotograaf Erwin Olaf en landschapsarchitect Adriaan Geuze. Hoogleraren Paul van der Heijden en Nico Schrijver leggen uit hoe de dilemma’s in de wetenschap worden gehanteerd. Daarna is er een debat met het publiek.

 

Tamed 2015 by Erwin Olaf

Debat
Wat doet de Nederlandse kunstenaar? Lonken het grote geld en de totale vrijheid die vaak gepaard gaan met opdrachten vanuit dubieuze regimes? Of gebruikt de kunstenaar zijn status juist om de wereld een stukje beter te maken? Schrijvers, intellectuelen, designers, artiesten, beeldend kunstenaars, architecten en filmmakers hebben immers de potentie om krachtige statements af te geven.

In het bedrijfsleven en de wetenschap zijn er instrumenten ontwikkeld om een gewogen besluit te nemen bij het wel of niet in zee te gaan met bepaalde opdrachtgevers. Tijdens dit Lagerhuisdebat onderzoeken we of de tijd rijp is om voor de kunsten een zelfde instrumentarium te ontwikkelen.

Sprekers
Paul van der Heijden, hoogleraar internationaal arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden over De context van zaken doen met totalitaire regimes. Verleden, huidige praktijk van zaken doen en toekomst.
Nico Schrijver, hoogleraar Internationaal Publiekrecht en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies over Iran, met name de toepassing van het kennisembargo in Nederland.
Erwin Olaf, fotograaf
Adriaan Geuze, landschapsarchitect
Marlies de Vries, accountant en universitair docent aan Nyenrode Business Universiteit
Moderator: Michiel Hulshof

Datum:  10 april 2017, tijd 19.00-21.00 uur
Locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

Aanmelding
U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de website van de Akademie van Kunsten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies ten Have, annelies.ten.have@knaw.nl, 020 551 0746.

 

AKADEMIE VAN KUNSTEN
Kloveniersburgwal 29
1011 JV Amsterdam

Postbus 19121
1000 GC Amsterdam

www.akademievankunsten.nl

on 06.04.2017 at 19:09
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter