blog | werkgroep caraïbische letteren

‘De weerstand die ik opriep als nieuwslezer ging niet om mijn vrouw-zijn, maar om mijn kleur’

Vrouw zijn volgens ex-nieuwslezer Noraly Beyer

Wat betekent het om nu vrouw te zijn? In een reeks interviews stelt de Volkskrant die kwestie aan de orde. Ex-nieuwslezer Noraly Beyer: ‘Ik heb nooit gedacht: morgen wil ik daar, op die sport van de ladder, zitten.’

Noraly Beyer. Foto © Roeland Fossen/Werkgroep Caraïbische Letteren

 

door Daniela Hooghiemstra


Ex-nieuwslezer Noraly Beyer (70) koestert de autonomie die zij verworven heeft. ‘Als je accepteert dat je uiteindelijk alleen bent, komt er een oase van rust.’

Wat heeft u van uw moeder geleerd?

‘Zelfstandig zijn. Ze runde een gezin met zes kinderen en stond voor de klas. Net als mijn vader was ze vanuit Suriname naar Curaçao gekomen, omdat daar vraag was naar geschoolde arbeidskrachten. Na school aten we in haar lokaal, terwijl zij nakijkwerk deed. Economisch was het noodzakelijk dat de vrouwen werkten, dus de Hollandse katholieke clerus die het onderwijs regelde, liet de gezinsmoraal op dit punt los. Pas toen ik in Nederland kwam, leerde ik het fenomeen van de huismoeder kennen. Moeten die vrouwen niet wat gaan doen, vroeg ik mij toen af.’

Lees hier verder in de Volkskrant, 20 juni 2017,

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter