blog | werkgroep caraïbische letteren

De reis van de Hindostanen, vanuit hun perspectief

In haar proefschrift Beyond being Koelies and Kantráki ontrafelt Margriet Fokken de positionering van Hindostanen tegenover Britse en Nederlandse koloniale praktijken. Morgen, 5 juli, hoopt zij te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

 

Als contractarbeiders verscheept vanuit India naar de Nederlandse kolonie Suriname moesten zij het plantagesysteem rendabel houden na de afschaffing van de slavernij. Fokken stelt in haar proefschrift het perspectief van Hindostanen zelf centraal. De lezer reist met ze mee vanaf het moment van recrutering: hun leven in de depots waar ze de overtocht afwachtten, hun reiservaringen op de schepen naar een nieuw en onbekend land, hun aankomst in Suriname, de toewijzing aan een plantage en hun keuzes na afloop van het contract voor vestiging in de stad, op het platteland of voor terugkeer naar India. Fokken beschrijft hoe Hindostanen betekenis gaven aan hun leven, aan de mensen om hen heen en aan de Surinaamse samenleving. Stereotypen maken plaats voor inzicht in de beslissingen van mensen uit hoge en lage kasten, hindoes en moslims, vrouwen en mannen, kinderen en volwassen.

Fokken concludeert dat de ervaringen van Hindostaanse contractarbeiders veel diverser zijn dan gedacht. Verschillen op basis van gender, klasse, kaste, cultuur, religie en leeftijd hadden effect op leefomstandigheden, keuzevrijheid en mogelijkheden om sociaal te stijgen. Het proces van recrutering, migratie en vestiging of terugkeer was een stap-voor-stap-proces, waarbij de weg terug naar verloop van tijd steeds moeilijker werd.

Margriet Fokken, Beyond being koelies and kantráki: Constructing Hindostani identities in Suriname in the Era of Indenture, 1873-1921. Handelseditie verschijnt bij uitgeverij Verloren te Hilversum.

 

Klik hier voor een pdf van het boek.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter