blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

De kracht van klank

Een reis door het innerlijke onder muzikale begeleiding. Daar staat de groep Manyatra garant voor. Door middel van muziek willen zij jongeren bewuster maken van sociaal maatschappelijke vraagstukken. “Om meer innerlijke rust te geven aan de mens.”

door Seshma Bissesar

Tevreden zitten Steve Gierdharie (27), Reshma Ramcharan (33) en Suraj Kishoen Misier (20) op het achterterras van de woning van Gierdharie, in Paramaribo-Zuid, terwijl zojuist de zonsondergang is ingezet. Kort daarvoor was het een drukte van jewelste. Zeker tien jongeren zijn druppelsgewijs vertrokken, na een uur te hebben genoten van hun hobby: gitaarles. Het terras is ook de plek waar gitaarlessen worden gegeven. Door de dag heen heerst er stilte in de buurt. Maar tegen de namiddag trekken de geparkeerde wagens voor het huis van Gierdharie de aandacht. Hoe dichterbij je komt, hoe gezelliger het klinkt. De geluiden van de gitaarmuziek op de achtergrond inspireren je om mee te doen.

Van het trio kan worden gezegd dat ze elkaar hebben gevonden. Ze hebben één ding gemeen: alle drie willen op een unieke manier muziek maken. “Je hoort in je omgeving steeds hetzelfde”, vertelt Reshma. “Of je nu op een feestje bent of waar dan ook, je hoort dezelfde beat, dezelfde genres, dezelfde Bollywood-hits, dezelfde chutney liederen. Niemand probeert uniek te zijn.”

 

‘Manyatra’

Door middel van muziek willen zij de jongeren bewuster maken van sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Dat doen zij onder de noemer ‘Manyatra’. Dat betekent niets anders dan ‘een reis maken door het innerlijke’. Het enthousiaste trio heeft daarom vorig jaar besloten om muzikale evenementen te organiseren, die anders zijn dan de ‘doorsnee festiviteiten’. “De meeste mensen maken muziek puur voor de gezelligheid en om te dansen”, verduidelijkt zangeres Reshma. “We maken en gebruiken muziek om de mens bewuster te maken op maatschappelijk en sociaal gebied. Om een boodschap over te brengen en om meer innerlijke rust te geven aan de mens.”

Omdat Reshma, Steve en Suraj dezelfde ideeën hadden, besloten ze Manyatra te vormen. Het eerste evenement dat ze organiseerden: ‘De kracht van de klank’, vond vorig jaar plaats en trok ruim honderd man publiek aan. Een aantal waarover ze niet ontevreden waren. “Het was iets nieuws voor het publiek”, vertelt Suraj, die op Adek studeert. “Muzikaal was het niet perfect, maar de mensen reageerden enthousiast en vroegen ons naar meer optredens.”

Tijdens de optredens wordt er ook aan storytelling gedaan. Zo worden diverse maatschappelijke thema’s op muzikale wijze gepresenteerd. “Die gaan over milieu, voeding, social media, communicatie, seks en voortplanting”, voegt Steve toe. Hij komt uit Nederland en heeft daar soortgelijke evenementen georganiseerd. “Maar daar was ik niet zo op maatschappelijk niveau betrokken. In Suriname heb ik dat erbij gevoegd.”
The Story of Ben

Tijdens het evenement ‘De kracht van de klank’, waar harmonie in diversiteit centraal stond, werd een fictief verhaal aan het publiek verteld: ‘The story of Ben’. Het gaat over een jongen wiens biologische vader Chinees is en zijn moeder een Javaanse. Hij groeit echter op in een internaat in Nederland, wordt later geadopteerd door een knappe creoolse man met een mooie Hindostaanse moeder. Met zijn moeder gaat hij op woensdag naar de mandir, terwijl hij op zondag met zijn vader in de kerk zit.

Op een gegeven moment raakt hij verstrikt in een identiteitscrisis. Hij komt uiteindelijk naar Suriname en maakt de verscheidenheid van culturen mee. Door de verscheidenheid aan culturen in Suriname kan hij eindelijk de weg vinden in zijn eigen leven. Hij stelt zijn Surinamerschap boven de verschillende culturen en vindt eindelijk zijn rust. “De boodschap bij dit evenement was de harmonie van de verschillende culturen in Suriname”, zegt Steve.

 

klank 3

Dit concept sloeg aan en trok ook andere artiesten aan. Er werden meer evenementen georganiseerd met artiesten als Raveen Khoesial, Viresh Oeditram, Kenny Singh, Dinesh Harkhoe, Naveen Sewnath en Rishie Ramratan. Ook spoken word werd als onderdeel toegevoegd aan het evenement, begeleid door spoken word-artiest Obed Kanape Obi. Het geheel werd gecomplementeerd met dans en toneel. Terwijl de dans werd verzorgd door Dancing Vibrations, onder leiding van Sieske Rama, was het toneel in handen van stichting Sang Parivar Suriname.

Ook jongeren van Stichting Hindi Parishad Yuvadal ondersteunden het evenement. Er werden vorig jaar in totaal zes verschillende edities gehouden onder dezelfde titel ‘De kracht van de klank’, zowel in Paramaribo als Nickerie.

De naar hun mening ‘grote doorbraak’ van Manyatra was dit jaar tijdens de introductie van het evenement ‘Wang Grun Sranan’, in Ons Huis met ruim tweehonderd bezoekers. Bij dit evenement stond het milieu centraal. “Wij waren aangenaam verrast”, vertelt Steve. “Het publiek ging letterlijk uit zijn dak.” Er werd enthousiast meegedaan met zowel dans, muziek als storytelling.

“Om maatschappelijke onderwerpen in het bewustzijn van de mens te laten doordringen, is het van belang dat de mens betrokken is”, doceert Steve. “Hoe meer mensen komen, hoe beter voor ons. Het is de bedoeling dat we ze meenemen ‘op reis’, zodat ze bewuster worden.”

Door het innerlijke laten reizen

Tijdens de storytelling bij ‘Wan Grun Sranan’ komt hoofdpersoon Ben terug uit Nederland. Hij maakt verschillende manieren van milieuvervuiling mee, maar doet er zelf niets aan. Steve vertelt: “Ben kijkt passief hoe het milieu dagelijks schade oploopt.” Aan het einde van het verhaal wordt Ben echter actief, bewust en komt in actie. Hij wordt alerter ten aanzien van het milieu en draagt bij aan een schoner milieu.

“Milieuvervuiling maken wij dagelijks mee”, valt Suraj bij. “We laten allemaal petflessen achteloos achter in sloten, op straten en noem maar op. Het milieu wordt op diverse manieren vervuild. Dit evenement moet het publiek hierop attenderen.”

De participatie van het publiek heeft de groep zelfverzekerder gemaakt. “We gaan hiermee door. We groeien steeds en willen een groter publiek bereiken.” Er wordt niet alleen gemikt de Hindostaanse artiesten, maar diverse etnische groeperingen worden benaderd om mee te doen met de evenementen. “Het gaat goed. De maatschappij heeft dit nodig, gezien de enthousiaste reacties van het publiek”, zegt Steve zelfverzekerd. Manyatra maakt zich klaar voor het volgende evenement dat ‘nog groter’ moet worden dan voorgaande edities. “Wij willen het liefst iedereen door het innerlijke laten reizen.”.

[uit de Ware Tijd, 15/07/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter