blog | werkgroep caraïbische letteren

De Inktaap 2016

door Helen Chang

De Inktaap is een literaire prijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij middelbare scholieren uit Suriname, Curaçao, Aruba, Vlaanderen en Nederland uit 4 boeken het beste boek kiezen. Dit jaar konden de deelnemers kiezen uit:
Ik kom terug van Adriaan van Dis, winnaar van de Libris Literatuurprijs 2015
Orgelman van Mark Schaevers, winnaar van de Gouden Boekenuil 2015,
Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans, winnaar van de Ako Literatuurprijs 2014
Vervoering van Shantie Singh, de Caribische nominatie.

 

vervoering
De leerlingen doen op vrijwillige basis mee. In oktober starten ze met het lezen. Eind januari gaan ze op hun eigen school na wat de rangschikking is van de boeken. Op de slotdag, op 12 maart, georganiseerd bij ‘The Dolphins’ in Commewijne, kwamen alle deelnemers bij elkaar om hun leeservaring uit te wisselen. Dit jaar hebben in Suriname 150 leerlingen van 18 middelbare scholen meegedaan.

De puntentelling en stukjes commentaar van onze leerlingen:
Vervoering: 97 punten
Ook een stukje van de Surinaamse geschiedenis, de komst van de contractarbeiders, wordt verwerkt in het verhaal. Veel herkenning. Vanaf het begin goed te lezen. Eentonig.
Teveel moeilijke namen en verwarrend. Op een gegeven moment weet je niet wie bij wie hoort.
Pakkend. De schrijfster heeft fantasie gebruikt om emoties uit te drukken.
‘Oorlog en terpentijn: 73 punten
Een beetje zielig. De gebeurtenissen treffen je. Aangrijpend wat opa allemaal meegemaakt heeft.
Een ingewikkelde roman waarbij je het boek bijna twee keren moet lezen om het te snappen.
Ik kom terug: 67 punten
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt in dit verhaal verwerkt als een herinnering van een oude vrouw. Herkenningselement, als vrouwelijke lezer kan je jezelf verplaatsen in de hoofdpersoon. Ondanks alles wilde hij een band met zijn moeder. Niet boeiend. Pas na het lezen van enkele bladzijden begint het pakkend te worden. Het is een verhaal dat heel erg komisch overkomt ondanks het feit dat het de harde realiteit voorstelt.
Orgelman: 35 punten
Zielig en ontroerend, omdat ondanks alles de schilder Felix Nussbaum vandaag de dag toch wordt geëerd. Dat er schilderijen van Nussbaum verkleind in het boek te zien zijn, vind ik heel mooi. Het stukje tekst dat gaat over een bepaald schilderij wordt met een verkleinde foto van dat schilderij begrijpelijk.
Niet boeiend. Het historische was een reden om niet door te willen lezen.
De kunst, de diepere inhoud, was wel boeiend. Een saaie biografie van een schilder in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is niet pakkend en heeft vanaf het begin tot het eind ook geen pakkend effect gehad. Een heel saai en ingewikkeld verhaal dat het leven van een schilder beschrijft.

 

Shantie-Singh

Shantie Singh

In Suriname is de winnaar geworden Shantie Singh met Vervoering. We hopen dat dit een aanmoediging voor haar mag zijn. Enkele reacties over de slotdag in Suriname:
Leerrijk. De discussie over de boeken heeft ons laten nadenken hoe we boeken ook op een andere manier kunnen bekijken. Eenieder had een mening, maar er was respect voor andermans mening. Bepaalde aspecten van de boeken ben ik anders gaan bekijken.
De slotdag in Nederland is gehouden op 14 maart in De Doelen in Rotterdam. Er waren 1000 scholieren aanwezig bij de uitreiking van de prijs. De algemene winnaar van De Inktaap 2016 is geworden: Stefan Hertmans met zijn Oorlog en terpentijn.
Helen Chang is coördinatrice van het Inktaapproject in Suriname.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter