blog | werkgroep caraïbische letteren

De andere kant van het verhaal; Over de dekolonisering van de geschiedschrijving

De geschiedenis die we op school leerden tijdens de geschiedenisles is bijna per definitie eenzijdig. Zo wordt de (de)kolonisatie van Indonesië, ons slavernijverleden of de Arabische verovering voornamelijk bekeken vanuit een Eurocentrisch perspectief. Tijdens deze avond komen drie historici aan het woord die grensoverschrijdend onderzoek doen naar niet-Europese bronnen. Zij laten het publiek kennismaken met de andere kant van het verhaal. Hiernaast staan drie columnisten stil bij historische helden die in Nederland weinig bekendheid hebben, maar in de betreffende landen juist tot de verbeelding spreken.

delville0204-1473338887

 

Programma

Indonesisch perspectief

Bart Luttikhuis schetst het Indonesische perspectief op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1950. Hij is onderzoeker aan het KITLV in Leiden. Voor zijn onderzoek naar het militair geweld ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog vergelijkt hij Indonesische – en Nederlandse bronnen. In de militaire verslagen van beide landen over Nederlandse oorlogsmisdaden zitten vaak grote verschillen. Door ook de Indonesische bronnen uit te lichten, ontstaat er een completer beeld over deze oorlog.

Column over de Indonesische heldin Kartini (1879-1904) – door Amalia Astari

Amalia Astari is masterstudent Nederlands aan de Universiteit Leiden. Zij spreekt over de Javaanse feministe en rechtactiviste, auteur en criticus van het kolonialisme Raden Ajeng Kartini. Algemeen bekend in Indonesië en daarmee na Anne Frank de beroemdste Nederlandstalige auteur ter wereld.

 

Pomeroon etc

Berbice, Essequibo, Demerara, Pomeroon

Caraïbisch perspectief

Valika Smeulders vertelt over een Caraïbisch perspectief op de afschaffing van de slavernij in Nederland. Smeulders is freelance onderzoeker en werkt aan de ontsluiting van het koloniale verleden van Den Haag. Smeulders gaat in op het feit dat slaafgemaakten op het eiland Sint Maarten zichzelf hebben bevrijd. Dit gebeurde vijftien jaar voordat de slavernij officieel werd afgeschaft. Hoe sluiten deze verhalen van verzet en zelfbevrijding in het Caraïbisch deel van het koninkrijk aan op wat er in die periode in Den Haag gebeurde?

Column over de Surinaamse held Anton de Kom (1898 – 1945) – door Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze schreef zes romans en daarnaast ook korte verhalen en columns. Ze zal een stuk voordragen uit haar roman De man van veel over schrijver, activist en verzetsstrijder: Anton de Kom.

arabische wereld

De Arabische wereld op een oude kaart

 

Arabisch Perspectief

Petra Sijpesteijn belicht het Arabische perspectief op de 7e-eeuwse Arabische veroveringen die zich uitstrekten van Zuid-Europa tot aan Zuid-Azië. Ze is historicus en hoogleraar Arabisch aan de Universiteit Leiden. Zij onderzoekt de rijke bronnen uit de nieuwe Arabisch-Islamitische wereld. De Arabische veroveringen werden door geleerden in het Westen bekeken vanuit een Europees perspectief en met name als een bedreiging van de Westerse cultuur gezien. Via de Arabisch-Islamitische bronnen kunnen we deze geschiedenis bekijken vanuit de veroverde gebieden zelf.

Column over de Arabische heldin Aisha bint Abu Bakr (614-678) – door Josephine van den Bent

Josephine van den Bent is promovendus in Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en tevens docent aan de afdeling Arabisch en Geschiedenis aldaar. Zij spreekt over Aisha: in het Westen vooral bekend als het kindbruidje van de profeet Mohammed en binnen de Islam als ‘Moeder van alle Gelovigen’. Van den Bent vertelt over de onderbelichte kant van Aisha, als gehaaide politica en daadkrachtige vrouw.

De gespreksleiding is in handen van historicus en NRC-columnist Zihni Özdil. Van zijn hand verscheen onlangs Nederland mijn vaderland. Özdil studeerde geschiedenis in Rotterdam en is nu wetenschappelijk docent.

Plaats: Felix Meritis, Amsterdam
Datum: dinsdag 25 oktober 2016, 20:00 tot 22:00 | Concertzaal | €10 ***uitverkocht***

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter