blog | werkgroep caraïbische letteren

Charlotte Doornhein op Bonaire en Curaçao

Het is feest in de Cariben. Kinderen op Aruba staan extra vroeg op en willen dolgraag naar school. Wat is er aan de hand? Het Arubaanse Kinderboekenfestival is deze week in volle gang. Auteurs houden klassenbezoeken op scholen. Iedereen loopt met een big smile rond…
De andere eilanden moeten nog even wachten, maar het is bijna zo ver. Op 6 november start de Siman di Buki op Bonaire en een week later begint de Siman di Ban Lesa op Curaçao.

bruna-signeren-doornhein

Het thema op Aruba en Bonaire gaat over opa’s en oma’s. Hoe opa’s en oma’s voor altijd jong kunnen blijven, hoe ze je kunnen inspireren, wat voor mooie verhalen ze vertellen, wat we van ze kunnen leren. Het thema op Curaçao gaat dit jaar over Wereldse Culturen.

Alle basisscholen op Bonaire en Curaçao hebben dit voorjaar de tweetalige omdraaiboeken De roep van de shoco / Gritu di shoko en lesmateriaal gekregen van auteur Charlotte Doornhein (Levendig Uitgever, 2016). In totaal zijn er 2.800 boeken geschonken voor gebruik in de groepen 7 en 8. In november zal de auteur deelnemen aan de Siman di Buki op Bonaire en de Siman di Ban Lesa op Curaçao met een mooi interactief programma rond De roep van de shoco. En natuurlijk komen daar ook opa’s en oma’s in voor. En wereldse culturen.

De hoofdpersoon in De roep van de shoco / Gritu di shoko is de Antilliaanse jongen Ciro. Het verhaal gaat over Ciro en zijn vrienden, holenuilen, sjamanisme, archeologie en indianenopgravingen, muziek en rituelen rond Oud & Nieuw op Aruba. Hoewel het boek zich afspeelt op Aruba is het zeer herkenbaar voor kinderen op Curaçao en Bonaire.
Het boek kent een veelzijdige thematiek. Het gaat in op respect voor de natuur en de flora en fauna, gaat over archeologie en cultureel en historisch erfgoed. Daarnaast is voor het boek een aantal speciale filmpjes gemaakt met rapsongs, over archeologie en de bijzondere natuur op het eiland. Deze elf filmpjes zijn via QR-codes met een smartphone of tablet te bekijken.

foto-charlotte-met-kleurrijke-shoco-resized

Charlotte heeft enorm veel zin in de klassenbezoeken op Bonaire en Curaçao. Wie weet staat ze binnenkort wel bij jou in de klas. Op zaterdag 19 november rondt Charlotte haar tour door de Cariben af met een bijzondere signeersessie bij Bruna Curaçao (10.00-12.00 uur), waarbij maar liefst zeven van haar Caribische boeken te verkrijgen zijn. Een deel van de boeken zijn naast het Nederlands ook in het Papiaments verschenen of zelfs tweetalig uitgevoerd.

Charlotte Doornhein woonde van 2006 tot 2011 op Curaçao. Haar boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandels in de Cariben en in Nederland. Bekende Caribische boeken van Charlotte zijn Shervison vindt een schat (2009), Shervison ta deskubrí un tesoro (2010), Kwelgeesten rond de kapokboom (2011), het iPad boek Lettervreters, vuurtorens en piratenboten (2012), Curaçao voor kinderen met lef (2013), de online Caribische dierengedichten Beestachtig Lekker (2014), het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk De roep van de shoco / E gritu di e shoco (2014), Droomkoffer (2015) en De roep van de shoco / Gritu di shoko (2016). Meer informatie over Charlotte en haar boeken vindt u op www.charlottedoornhein.nl

kinderboekenfestival-_-in-de-klas-samen-uilengeluiden-nadoen-resized

Deelname van de auteur aan de twee kinderboekenfestivals in de Cariben is mogelijk geworden dankzij de volgende sponsors: festivalorganisatie Biblioteka Publico Bonaire, Nederlandse Taalunie, Nederlands Letterenfonds, festivalorganisatie Biblioteka Nashonal Kòrsou, Limestone Holiday Resort en Cees & Arianne Doornhein. Speciale dank aan Rijksdienst Caribisch Nederland in Bonaire voor haar ondersteuning.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter