blog | werkgroep caraïbische letteren

Carnaval geen Surinaams ding

door Charles Chang

Paramaribo – De mensen staan aan de kant terwijl ze foto’s maken met hun mobiel. Een enkele zwaait naar de stoet of heeft een cup in de hand. Carnaval is geen Surinaams ding. Zij die langs de route wonen of een bedrijf hebben komen naar buiten om te kijken, maar verder heeft het de optocht niet dezelfde impact als een Avondvierdaagse.

 

Avondvierdaagse, Foto: Jason Leysner

De stoet is ook niet groot. Al acht jaar probeert ondernemer Biel Janmahomed dit feest de populariteit te geven die het verdient. De optocht begint zoals gewoonlijk bij zijn hotel aan de Prinsessestraat, door de Anamoestraat en dan richting Sana Budaya waar het in de late ochtenduurtjes eindigt. Daar wordt het wel druk. Dit jaar staat Chicaramba, een van de beste carnavalbands uit Bahia, op de planken.

Wie dit zaterdagavond heeft gemist, krijgt zondagavond nog een kans bij hotel Perola. De entree is vrij. Met dit feest wilt Janmahomed ook Huize Betheljada ondersteunen middels een donatiebox bij de ingang. “Ik denk dat Paramaribo een andere cultuur heeft”, zegt Lucia Ma Ajong uit Belem die al 22 jaar hier woont. “Carnaval is een vrolijk feest, je zou meer mensen verwachten, maar wat ik zie is dat ze wel aan de kant staan maar niet meelopen. Men schaamt zich ervoor, denk ik.”

[uit de Ware Tijd, 4/03/2017]

on 06.03.2017 at 7:55
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter