blog | werkgroep caraïbische letteren

Blijdorp behoedt Antilliaanse leguaan voor uitsterven

Rotterdam – Blijdorp moet de inheemse Antilliaanse leguaan voor uitsterven behoeden. De Rotterdamse dierentuin heeft daarvoor een fokprogramma opgezet. Vandaag komen vier uit Statia afkomstige leguanen met het regeringsvliegtuig waarmee premier Mark Rutte van zijn bezoek aan de Bovenwindse eilanden terugkeert aan in Rotterdam.

 

Regeringscommissaris Mike Franco helpt de kisten met leguanen naar het vliegtuig dragen | Foto RCN

De iguana delicatissima wordt door verschillende oorzaken in zijn voortbestaan bedreigd. Er is in het verleden door de bewoners van de eilanden veel op gejaagd vanwege zijn – de wetenschappelijke naam verraadt dat al – lekkere smaak. Ook het verkeer maakt slachtoffers omdat de dieren zich liggend op het wegdek opwarmen in de zon. Veel groter is nog het risico van vermenging met de groene leguaan die de eilanden is binnengedrongen.

Op veel eilanden is de indringer al te dominant aanwezig om de inheemse variant te redden, maar de lokale natuurorganisatie STENAPA hoopt dat het op Sint Eustatius nog niet te laat is. Er worden zoekacties georganiseerd om de groene leguaan uit de natuur weg te halen. Met de twee mannetjes en twee vrouwtjes van de inheemse soort die vandaag in Rotterdam arriveren wil Blijdorp om te beginnen een ‘reserve-populatie’ opbouwen voor het geval de soort in het wild uitsterft. Maar het is ook de bedoeling om op termijn gefokte exemplaren terug te brengen naar Statia om de stand weer op sterkte te krijgen.

Leguanen die ruim een meter lang worden leggen meerdere keren per jaar 20 tot 40 eieren. Het zijn vegetariërs die makkelijk in gevangenschap te houden zijn. Een aan het fokprogramma verbonden medewerkster begeleidt de nieuwkomers op hun reis. Luister naar de reportage van het Radio 1 Journaal.

[ van koninkrijkrelaties.nu, 15 mei 2018]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter