blog | werkgroep caraïbische letteren

Bestuur Migratiemuseum gaat door met plan

Het bestuur van het Migratiemuseum in oprichting zet zijn plannen door, ondanks de aankondiging van het nieuwe college van B en W dat het project niet doorgaat. “Het geld is overgemaakt, dus we gaan verder met de voorbereidingen,” zegt tijdelijk bestuurder-directeur Wim Manuhutu.

 

door Herman Rosenberg

Het huidige (oude) college van B en W nam in maart het definitieve besluit tot stichting van het Migratiemuseum in gebouw Concordia aan het Hoge Zand. De subsidie voor dit jaar – 3,5 ton – is overgemaakt, bevestigt de gemeente. De noodzakelijke verbouwing wordt uitgevoerd. Maar het nieuwe college van B en W, dat op 7 mei aantreedt, heeft het project geschrapt omdat het wil bezuinigen en omdat het niet erg enthousiast is over wat het beschouwt als een ‘hobbyproject’ van scheidend wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie).

Belangrijk verhaal

Manuhutu zegt dat zijn stichting binnenkort een website lanceert en dat de opening van het museum gewoon wordt voorbereid. “We hebben het geld binnen dus we kunnen verder. Nee, de aankondiging van het nieuwe college is voor ons geen aanleiding het hoofd in de schoot te leggen.

We willen zo spoedig mogelijk een gesprek met de betrokken wethouders. Ik hoop dat we ze kunnen overtuigen van de noodzaak en de meerwaarde, die dit museum heeft voor de meest diverse stad van Nederland. We hebben een belangrijk verhaal te vertellen.” Een gang naar de rechter overweegt de stichting vooralsnog niet.

Onbehoorlijk bestuur

Rabin Baldewsingh is des duivels over wat hij aanduidt als ‘een klerestreek’ van het nieuwe college, waarvan de PvdA geen deel meer uitmaakt.

Er nu opeens een streep doorheen zetten is onbehoorlijk bestuur.
— Scheidend wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie)

“Ik ben woest. Dit druist in tegen de afspraken die binnen het college en met de raad al veel eerder zijn gemaakt. Er zijn intussen juridische en financiële verplichtingen aangegaan. Er nu opeens een streep doorheen zetten is onbehoorlijk bestuur. Ik sluit niet uit dat dit leidt tot een juridische procedure tegen de gemeente.”

Diep teleurgesteld

Maar ook om inhoudelijke redenen is Baldewsingh, die zelf als kind van Suriname naar Nederland kwam, ‘diep teleurgesteld’. “Dit project staat voor heel veel waarmee ik de afgelopen jaren bezig ben geweest. Met het verbinden van Hagenaars met een verschillende achtergrond. Van de Indische repatrianten tot Syrische vluchtelingen.

Het museum zou Hagenaars de kans bieden wat over hun buren te weten te komen. Uit de gang van zaken blijkt dat ’t het nieuwe Haagse stadsbestuur geen zier kan schelen dat 53 procent van de inwoners intussen een migratieachtergrond heeft. We zouden hier een paar jaar 350.000 euro insteken. Dat zijn schilfers van een pinda op de totale begroting van Den Haag.” Financieel gezien is dat overigens niet het hele verhaal, want de noodzakelijke verbouwing van Concordia kost één miljoen euro.

Geen hobbyproject

Baldewsingh verzet zich met kracht tegen het beeld dat hij er in de nadagen van zijn wethouderschap nog snel even een hobbyproject doorheen wilde drukken. Volgens hem heeft de gemeenteraad al in 2015 geld voor het museum gereserveerd. “Dit is in alle zorgvuldigheid besproken met de raad en binnen het college. Daarom zeg ik nogmaals: ze leveren me nu een klerestreek.”

Het aanstaande college heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van het bestuur en op de scherpe kritiek van Baldewsingh. Maar het is onwaarschijnlijk dat het voornemen te stoppen met het Migratiemuseum wordt teruggedraaid. Het nieuwe stadsbestuur heeft andere plannen, waaronder het naar Den Haag halen van Museum Rock Art uit Hoek van Holland.

[van Den Haag Centraal, 01-06-2018]

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter