blog | werkgroep caraïbische letteren

Belangstelling voor chautal neemt af

door Sabitrie Gangapersad

Paramaribo – Toen de Organisatie Hindoe Media (OHM) Suriname vijf jaar geleden de eerste Holi Chautal Milan organiseerde, participeerden 35 zanggroepen hieraan. Vorig jaar waren dat slechts twaalf en dit jaar hebben zes groepen meegedaan.
Het evenement dat chautal een boost moet geven, is gisteren voor de vijfde keer in Mata Gauri gehouden. De activiteit begon ruim twee uren later. Dat de belangstelling voor chautal afneemt, is duidelijk. Niet alleen chautalgroepen laten het afweten, ook het publiek komt niet in groten getale opdagen. Op het laatste moment hebben groepen afgezegd en OHM en de Culturele Unie Suriname (CUS) moeten improviseren. De Durga Shakti Samadj van Leiding 9A die de dag moet afsluiten met een toneelstuk, heeft ook afgemeld. Gelukkig houdt zanger Chander Dwarka het groepje mensen dat op tijd is, aangenaam bezig met zijn zang. Later voegt baithak gana zanger Toelsie Malaha sfeer toe aan de bijeenkomst. Langzaam groeit het publiek en kunnen de eerste chautalgroepen van de Arya Dewaker tempel aan de Duisburglaan en de groep van Clevia onder leiding van Kries Ramsukul hun repertoires presenteren.
Acculturatie
OHM-voorzitter Radjen Baldew merkt op dat er sprake is van individualisering, verwestering en acculturatie. “Mensen maken zich los van eigen dingen en verkiezen andere activiteiten. Gemeenschappelijke normen en waarden worden niet meer gedeeld. De aandacht is meer gericht op materiële zaken dan op cultuur. Chautal heeft het gebrek dat je het maar één keer per jaar kan opvoeren in de periode rond Holi. Er moeten trekkers zijn om jongeren te blijven motiveren voor chautal. Dat is een grote uitdaging.” Om te voorkomen dat chautal net als de genres Khajri en Nagara in vergetelheid raakt, zal OHM het repertoire en andere achtergrondinformatie bundelen in een boek. Voor behoud en verdere ontwikkeling van het cultureel erfgoed pleit Baldew ook voor een Hindostaanse cultuur instituut. Volgens de OHM-voorzitter promoot de Surinaamse overheid alleen één cultuur (de Afro-Surinaamse cultuur….red), met het gevaar dat heel veel moois van andere culturen verloren gaat. Over de continuïteit van de jaarlijkse Holi Chautal Milan zegt Baldew dat het evenement moet worden geëvalueerd en gereviseerd. “Zonder een gedegen financieel fundament en op basis van vrijwilligheid, kun je het niet redden. Het moet een tikkeltje commercieel worden. Mensen die zich inzetten, moeten minimaal worden vergoed voor hun onkosten.” Ashwin Adhin, voorzitter van CUS, benadrukt in zijn toespraak het belang van cultuurbehoud, cultuurontwikkeling en natievorming. Voor hem is Holi geen religieus, maar een sociaal maatschappelijk feest dat eeuwen wordt gevierd en door de jaren heen haar relevantie heeft bewezen.
[uit de Ware Tijd, 25/03/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter