blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Baithak gana-pioniers vereeuwigd

Paramaribo – Tribute to the Legends vervat het levenswerk van zanger Kries Ramkhelawan. Zijn jarenlange onderzoek naar pioniers van baithak gana en andere muziekstijlen zijn op de nieuwe cd vereeuwigd. Zondag presenteerde Ramkhelawan de nummers live op het podium van theater Thalia. Hij ontpopte zich ook tot een geweldige cabaretier.

Dit gebeurde tijdens de opvoering van een zelf geschreven musical. Het verhaal Bolo Baba Mai kaise aile Surinam is gebaseerd op de immigratie van de hindoestanen in Suriname en bestaat uit een dialoog van drie generaties hindoestanen. De grappige acts en lollige situaties van iedere dag vielen het publiek goed in de smaak. Gesterkt door het enthousiasme beloofde Ramkhelawan binnenkort een stand-up-komedieshow te geven.

“Kries weet de mensen steeds te verrassen! Hij is gewoon een geweldige performer”, waren de reacties in de pauze. “Kries brengt een tribute to the legends, maar hij is zelf een legende. Alleen wordt hij in eigen land nog weinig gewaardeerd.” Tijdens de diasporaconferentie van 2003 in India, heeft hij voor duizenden mensen opgetreden. De Indiërs stonden perplex van zijn authentieke bhojpuri-stijl. “Kries is een Surinaamse artiest van wereldformaat: creatief en inventief. Met deze show heeft hij 138 jaar immigratie onsterfelijk gemaakt”, zei notaris Carlo Jadnanansing in een korte toespraak.

Omdat de show aan immigratie werd gewijd, ademde het decor bestaande uit bananenbomen, suikerriet, gras en andere traditionele voorwerpen, de sfeer uit van het vroegere leven van de contractarbeiders. Het repertoire bestond uitsluitend uit baithak gana-liederen. Hiermee wilde Ramkhelawan bewijzen dat een show zonder enige inmenging van Bollywood ook kan slagen. Tribute to the Legends bestaat uit tien nummers van gerenommeerde zangers als Ramdew Chaitoe, Jusuf Khan, Habib Wali Mohamed, Bhailal Mahabier, Ramchander Bansidhar, Draupati, Jankaran en Dasrath Mangro. Van de tien liedjes zong Ramkhelawan er negen.

Door gebrek aan tijd moest hij het laatste nummer laten schieten. De show werd afgesloten met zijn eigen immigratiesong waarin ode wordt gebracht aan alle immigranten. In de tekst Mai re yaad behoet awe Hindustan ki beschrijft Ramkhelawan de gevoelens van een immigrant die zonder toestemming van zijn ouders naar Suriname was gekomen. Hij voelde zich beetgenomen, was intussen getrouwd, had in vijf jaren al vier kinderen en de hoop om ooit terug te keren naar India was vervlogen. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën, die de show ook bijwoonde, overhandigde de dhol-spelers Kiran Ramphal en Rishi Malaha een trofee voor hun geweldige performance.

[uit de Ware Tijd, 07/06/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter