blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Alternatieve feiten’ van Sandew Hira

door Theo Para

In zijn warrige stukje van 21 augustus poogt Sandew Hira, columnist van Bakana Tori en propagandistisch pleitbezorger van de hoofdverdachte van de decembermoorden – ‘hij is onschuldig!’ – de geloofwaardigheid van kroongetuige in het 8 december strafproces, Fred Derby, nu wijlen, te ondermijnen.

 

Nog meer rotzooi: de Waterkant van Paramaribo. Foto © Michiel van Kempen

Hira maakte ooit een documentaire over het leven van de legendarische vakbondsleider, een van de 16 ontvoerde democraten van 8 december 1982. Hij was ooit een partijgenoot van Derby. Maar evenals het verraad van Dew Baboeram (Sandew Hira) aan zijn eigen broer John Baboeram, een van de slachtoffers van de decembermoorden, die hij – Bouterse en ‘Melvin’ napratend – ongefundeerd van ‘een couppoging’ beschuldigde, laat hij zijn voormalige kameraad – nu die niets meer kan terug zeggen – als een baksteen vallen. Hij gebruikt daarbij ‘alternatieve feiten’, zoals journalist Hans Buddingh haarfijn heeft aangetoond in zijn artikel in het NRC Handelsblad.

Het overtuigende verhaal van Fred Derby is in 2001 door journalist Gerard van Westerloo, nu ook wijlen, treffend opgetekend in een artikel in NRC Handelsblad.

De leugen zoekt haar toevlucht bij macht, het recht tracht te varen op waarheid.

 

Nog niet genoeg van de leugens van Hira? Klik dan hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter