blog | werkgroep caraïbische letteren

Aanstekelijk Imaginabo

Community project van Dance and More Foundation

‘Stel je voor wat je allemaal kan doen met je eigen talenten. Laat dat maar eens zien door dans, toneelspel en muziek.’ Zo luidde de opdracht voor de deelnemers van Barber en omstreken aan dit artistiek vakantieplan. Twee weken oefenden de dertig kinderen van 4 tot 18 jaar elke middag onder leiding van zes docenten drama en dans in opleiding aan Imaginabo, zoals dit project genoemd werd. Imaginabo is een initatief van de Dance and More Foundation Curaçao, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem) en stichting RAUW, onder leiding van Fina Ferreira en Céline Gladpootjes. Zaterdag 18 juli 2015 is de uitvoering Imaginabo te zien geweest op Barber bij Kolegio Joseph Civilis, gratis toegankelijk voor iedereen.

Fina Ferreira, eigenaar van dansschool Fina en winnaar van de Cola Debrotprijs, pleit voor meer dansopleidingsmogelijkheden voor kinderen en jongeren in de zogenaamde afgelegen buurten. Kinderen die ver van de bestaande dansscholen wonen en die niet over vervoer of inschrijfgeld beschikken, hebben net zo goed talent en zin om zich te ontwikkelen op artistiek gebied. Vorig jaar organiseerde Dance and More het communityproject RISE in Tera Cora, waarbij de deelnemers leerden op te komen voor zichzelf en hun talent, daarna kwam het project RISE/Tesoro skondí waarbij ze op zoek gingen naar de innerlijke schatten, en als afsluiting het derde deelproject RISE/Tesoro deskubrí, waarbij de onder leiding van onder andere Faizah Grootens ontdekte schatten in een opvoering op het sportveld van de Annie Koenraadschool aan het publiek werden getoond.

De RAUW-dauwers (vanaf het kopje thee): Kim, Freek, Remi en Rolinde

De RAUW-dauwers (vanaf het kopje thee): Kim, Freek, Remi en Rolinde

Dit jaar kwamen, door de contacten van onder andere Céline Gladpootjes, studenten van de opleidingen docent dans en docent drama van de hogeschool voor de kunsten uit Arnhem in beeld en aan bod. Lynn en Dieuwertje van de dans en Kim, Remi, Freek en Relinde van het drama. Lynn houdt van reizen om andere culturen te ontdekken. Ze heeft vorig jaar in een weeshuis in Burkina Fasso met kinderen gedanst. Het spannende is de andere manier van omgaan met elkaar, de andere manier van communiceren en hoe je door dans grenzen overschrijdt en laat verdwijnen. Ze had al een vakantie naar Curaçao geboekt, maar toen ze groen licht had gekregen van Céline, heeft ze besloten om eerder naar Curaçao te reizen om eerst aan dit project haar medewerking te kunnen verlenen. Ze was oorspronkelijk van plan om met een andere studiegenoot te komen, maar die haakte af. Toen Dieuwertje die net haar tweede jaar aan ArtEZ succesvol heeft afgerond dit vernam, hoefde ze geen moment te twijfelen en ze maakte een sprong van vreugde toen Lynn haar vroeg of zij mee wilde gaan. Je doet als docent een ontdekkingsreis en leert superveel van de kinderen, “misschien wel meer dan zij van ons.” De jonge dames doen meer dan alleen Imaginabo; ‘s ochtends geven ze ook les aan kleuters en 7-jarige kinderen bij de dansschool van Fina. Het verschil is ‘s ochtends doen de dansers veel voor en ‘s middags – op Barber – dan “geven de kinderen aan wat we gaan doen, dan halen we veel uit de kinderen.” Het verschil in beweging tussen Nederlandse kinderen en die van hier is eigenlijk maar één letter: huppen en heupen.

de poster

de poster

De vier studenten docent drama geven ook ‘s ochtends les. Naast de echte toneeloefeningen – nu was je een geit, hoe doet een geit? – en de schilder- en schminktechnieken, moeten de kinderen ook leren zich aan regels te houden. Zonder discipline en afspraken geen spel. Kinderen leren ook muziekinstrumentjes maken, verschillende ritmes onderkennen en uitbeelden, leren luisteren naar verschillende soorten muziek en hoe je van een tableau vivant naar een poseren-voor-foto overgaat. Kim is al vaker op Curaçao geweest. Hier heeft ze gewerkt aan vakantieprojecten van Teatro Luna Blou en La Tentashon. Ook voor Remi is dit niet de eerste keer hier. Deze ouderejaarsstudenten hebben de eerste- en tweedejaars Relinde en Freek gevraagd om zich te verenigen in stichting RAUW, Rare Artistic Uniting Worldwide, om drama te geven aan kids in gebieden waar de toneellessen niet zo voor de hand liggen, worldwide. Multiculti is, zeg maar, RAUW zijn ding. Ook al zitten de vier mensen van RAUW op dezelfde opleiding, RAUW staat los van ArtEZ. RAUW heeft de onkosten van de reis naar Curaçao voor eigen rekening genomen, de Dance and More Foundation op Curaçao heeft gezorgd voor logies en lunch en transport op het eiland, mede mogelijk gemaakt door Ernst &Young, Maduro & Curiels Bank, ReagonPrinting, APNA en Selikor.

Bij het project leek de gesproken taal een probleem op te leveren, maar de Curaçaose theaterman Eduard Reinita heeft die drempel geslecht door mee te doen en de kinderen in het begin in het Papiamentu gerust te stellen en het vertrouwen in zichzelf en in hun dromen te gunnen.

Bij de aanstekelijke voorstelling van zaterdagavond dansten en speelden de tientallen jongeren op Fool’s Gold (Surprise Hotel), Highlite tribe (Free Tibet), Opino (Wiggle Sticks), Coupé Bibamba (Awilo Longomba ft Lola Rae remix) en natuurlijk kon niet achterwege blijven – een cover door M.H. Project van – het beroemde en werelden verbindende lied van John Lennon: Imagine. Michael Catal rapte samen met MC Maria, Lisandro Muller was de tekenaar die tijdens de uitvoering een mooie geometrische figuur tevoorschijn toverde en vier jonge ladies zongen en sloegen via bodyslap hun variant van de cupsong Sasha Brand, Marsha Brand, Sarah Cijntje, Silvana Henriquez.

Op het podium van de Josef Civilis waar de uitvoering plaatsvond, een school voor vsbo die belangeloos haar deuren voor dit vakantieplan had opengesteld, staat duidelijk te lezen en centraal opgesteld onder de leus Sirbi bo próhimo ku – en dan volgt er een getekend hart – wat de regels voor deelname aan Imaginabo zijn -in het Nederlands, wat de kinderen na een dag aarzeling zonder probleem gebruiken omdat de lesgevers ze anders niet verstaan: 1 wc: aangeven 2 drinken: wordt aangegeven eigen beker + naam mee 3 eten in grote pauze 4 kleding om in te bewegen + schoenen 5 respect voor elkaar en de ruimte 6 DOEN!

Ik hoop dat er nog heel veel jaar mogen volgen waarop communityprojects als deze van de Dance and More Foundation worden ge-DOEN!

Bij foto RAUW

Freek van Zonsbeek: ‘Ik wil samen met mensen creëren. En daarmee zowel de spelers als het publiek aan het denken zetten. En laten genieten van het maken en bekijken van kunst.

Ik wens dat de kids een fijne week ervaren. En er later nog met een fijn gevoel aan terug zullen denken. En het liefst dat ze er mee door gaan.’

Kim Schönhage: ‘Theater is voor mij een kunstvorm waar je je verhaal in kwijt kunt. Je leven is je materiaal en je lijf het instrument.

Ik wens de kids toe dat ze terug kunnen kijken op tien dagen vol nieuwe ervaringen die ze kunnen gebruiken en voortzetten in hun verdere leven.’

Remi Walsarie: ‘Naar mijn idee is theater het sterkste medium om iets te vertellen, leren of om aan het denken te zetten; zowel bij maker, speler als publiek. Ik wens dat de kids die hieran meedoen nu besef krijgen dat ze iets met hun creativiteit kunnen doen en dat er platformen zijn waar zij hun verhalen, gevoelens en ideeën in kwijt kunnen.’

Relinde Burgerhoudt: ‘Ik maak theater om een andere visie te creëren bij het publiek. Mensen na te laten denken om zo het denkvermogen te verbreden in de hoop dat mensen meer gaan openstaan voor elkaar.

Ik wens dat we de kids kunnen stimuleren in het kunstvak, om zo hun dromen te kunnen volgen. En dat ze vertrouwen krijgen in zichzelf!’

Lynn Gerrits: ‘Dans blijft je constant uitdagen, zowel fysiek als mentaal. Elke dag in dans is anders. En als docent dans kan ik mijn eigen kennis doorgeven aan anderen, wat ik superleuk vind!

Ik hoop dat de kids zich realiseren dat ze heel veel talent in zich hebben en daar echt iets mee kunnen doen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Het belangrijkst is natuurlijk dat ze een leuke tijd hebben gehad.

Dieuwertje Hazeleger: ‘Ik dans want ik heb er zelf ontzettend veel plezier in, en ik heb er nog meer plezier in dans over te dragen aan anderen!

Ik wens dat de kids die aan die project meedoen de kans krijgen om hun persoonlijke talenten verder te ontwikkelen en deze aan de rest van de wereld laten zien.’

Eduard Reinita: ‘Ik maak theater want het is de meest creatieve vorm om mijn dromen, ideeëen, fantasie en gedachtes aan anderen op de theatervloer duidelijk te maken en te verwezenlijken.

Ik wens dat de kids die aan het project meedoen het belang van dromen en het streven om deze werkelijk te maken op een speelse manier ondervinden. Maar ook de passie voor theater voelen en ondervinden en verder ermee willen spelen.’

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter