blog | werkgroep caraïbische letteren

325 jaar Synagoge te Jodensavanne

De Stichting Jodensavanne en de Joodse Gemeente in Suriname organiseren dinsdag een herdenking voor het feit dat de Joodse synagoge Beracha Ve Shalom, ‘Zegen en Vrede’, 325 jaar geleden werd ingezegend. De inzegening was op 12 oktober 1685, de trots van de joodse gemeenschap in Suriname. Beracha Ve Shalom was de eerste stenen synagoge van wereld kaliber met een indrukwekkende architectuur.

Voordat de Joodse enclave naar Jodensavanne verhuisde, werd in 1667 al de eerste houten synagoge gebouwd aan de Cassiporakreek. Jodensavanne bleek, later naast Israël, de enige plek waar joden autonoom leefden en zulke vrijheden hadden. Het hoogstandje van architectuur heeft niet alleen als synagoog gediend, maar ook als gerechtsgebouw, school en vergaderruimte. Het jubileum zal op sobere, maar gepaste wijze aandacht krijgen. Er vindt een herdenkingsdienst plaats, gevolgd door enkele toespraken en de onthulling van het naambrodje van Samuel Cohen Nassy. Hij was zoon van een joodse kolonistenleider en doneerde naast financiële middelen ook 25 akkers voor de bouw van de synagoge Beracha Ve Shalom. Daarnaast wordt Jodensavanne eind dit jaar voorgedragen om op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te worden geplaatst. Het beheersplan voor deze voordracht is inmiddels afgerond. Hierin worden bepaalde eisen van de Unesco verwerkt: de geschiedenis, de ligging, de omgeving en andere relevante onderwerpen. Het beheersplan is ook een uiteenzetting van het beleid wat vier jaar lang, van 2008 tot 2012, is en wordt gevoerd.

Jodensavanne is sinds vorig jaar een nationaal monument. Hierdoor voldoet het alvast aan de voorwaarde dat deze plek een historische waarde voor Suriname heeft. Het zou een mooie opsteker zijn voor Jodensavanne als het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco zou worden geplaatst. Dit geeft ten eerste wereldbekendheid. Ook toeristen en wetenschappers zouden ons land vaker bezoeken. Hierdoor zou Jodensavanne in aanmerking kunnen komen voor subsidies van bijvoorbeeld het World Heritage Fonds.

[Overgenomen uit de Ware Tijd, 09/10/2010]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter