blog | werkgroep caraïbische letteren

180 Amsterdammers

In opdracht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) doet Van Gisteren onderzoek voor een tentoonstelling over migranten in Amsterdam. De tentoonstelling sluit aan op het project 180 Amsterdammers van o.a. Amsterdam Marketing, Amsterdam FM en de Gemeente Amsterdam. Uitgangspunt van het project zijn de 180 verschillende nationaliteiten die Amsterdam rijk is. Van Gisteren is verantwoordelijk voor de historische laag in de tentoonstelling. Aan de hand van historische figuren en locaties wordt de geschiedenis van migranten in Amsterdam uitgelicht.

 

180amsterdammers-855x425

Achtergrond
Alle Amsterdammers hebben dagelijks te maken met migratie. Dat is niets nieuws, de stad wordt al eeuwenlang gevormd door migranten. In de loop der jaren hebben een kleine tweehonderd nationaliteiten de Amsterdamse geschiedenis verrijkt. Een geschiedenis waar zowel inwoners als bezoekers van Amsterdam zich vaak niet bewust van zijn. Terwijl de migranten door de eeuwen heen duidelijk hun sporen hebben nagelaten.

Wie weet bijvoorbeeld dat Abraham Tuschinksi, oprichter van de beroemdste bioscoop van Amsterdam, van oorsprong een Pool was? En dat Italiaanse migranten niet alleen ijs en pizza naar Amsterdam brachten, maar ook werkzaam waren als terrazzowerker en schoorsteenveger? Of dat er een Armeens Apostolische Kerk aan de Krom Boomssloot zit?

Met de tentoonstelling over 180 nationaliteiten in Amsterdam maakt het publiek kennis met zowel de migranten van nu als de geschiedenis van deze migrantenstad bij uitstek.

De tentoonstelling is vanaf december dit jaar te zien in de tentoonstellingsruimte van de Centrale OBA op het Oosterdokseiland.

Opening: donderdag 8 december om 17.30. De opening is in de Expozaal van de Centrale OBA, Oosterdokskade 143,
Amsterdam.
Het openingsprogramma:
• Welkom door Martin Berendse, directeur OBA
• Interview met drie 180-ers door Marjolein Frijling, initiatiefnemer 180 Amsterdammers
• Opening door Steffen Morrison en zijn band
• Aansluitend is er een borrel met muziek en gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter